'Ons familie- en bedrijfsprincipe is dat we alles in eigen hand houden'

16 augustus 2021

‘Het zit in ons bloed’

“Niet het productievolume geeft de doorslag, maar de exclusiviteit van ons assortiment. Daar volgen we onze eigen koers in, waar niemand ons vanaf brengt.” Jan Vink van bloembollenkwekerij Q.J. Vink en Zonen in Sint Maartensvlotbrug is er stellig over. Hij tekent persoonlijk voor de samenstelling, permanente innovatie, marketing en verkoop van de collectie en stopt daar zijn ziel en zaligheid in.

“Dit is geen beroep, dit is een passie”, zegt Jan, één van de kleinzonen van Quiniris Vink die het bedrijf in 1953 oprichtte, in Noordwijk. “Als je de liefde voor het vak en de beleving niet hebt, moet je er niet aan beginnen. De tijdsinvestering en de risico’s staan in geen verhouding tot ons normale salaris. Maar het zit in ons bloed, we zijn ermee vergroeid.”

Sinds begin jaren zestig van de vorige eeuw zit het kwekerijbedrijf in Noord-Holland. Jan deelt de verantwoordelijkheid voor het familie-erfgoed met zijn broer Mark en zijn neven Michel en Ronald. Mark doet personeel en organisatie, Michel en Ronald zijn respectievelijk verantwoordelijk voor gewasverzorging en –bescherming en het werk op het land. Jan: “De rolverdeling is perfect. Iedereen zit precies op de juiste plaats. We kunnen lezen en schrijven met elkaar en waar nodig springen we moeiteloos voor elkaar in.”

Koopman & Co in gesprek met Jan Vink van bloembollenkwekerij Q.J. Vink en Zonen, Sint Maartensvlotbrug

‘We zijn er dag en nacht mee bezig’

De hechte verwevenheid van familiezaken en familieleven maakt het bedrijf uniek. Er kleeft ook een nadeel aan. “Op verjaardagen hebben we het nergens anders over en voor onze partners en kinderen is het wel eens slikken. Er moet veel wijken voor het bedrijf. We zijn er letterlijk dag en nacht mee bezig. Of dat in de toekomst ook voor de vierde generatie is op te brengen, weet ik niet. Er is erg veel geld mee gemoeid en opvolgingsprocedures zijn duur en ingewikkeld. Maar we zijn alle vier nog jong, dus dat is van latere zorg.”

Hoewel Jan Vink liever geen concrete bedragen noemt, is de waarde van de onderneming aanzienlijk. “Ons bedrijfskapitaal zit in het land en onze kwaliteitsreputatie. We kiezen voor exclusiviteit, voor het kweken van onderscheidende soorten. Onze bollen zijn niet voor de snijbloemenhandel, maar voor de export in het hogere segment. Je vindt onze tulpen, lelies, narcissen en krokussen terug in parken en privétuinen. Onze lelies gaan naar de beste broeierijen in binnen- en buitenland. We ondersteunen onze klanten met de hoogste kwaliteit fotomateriaal en productinformatie en lanceren jaarlijks nieuwe variëteiten die we showen op de Keukenhof en op ons eigen land. De relatie met onze klanten is persoonlijk. Korte lijnen en altijd een eerlijk verhaal.”

Duurzaam en excellent rentmeesterschap

“We gaan niet mee met de massa, maar volgen onze eigen weg en houden vast aan onze kwaliteitsnormen en familiewaarden. Het kweken van onderscheidende producten vereist honderd procent inzet en aandacht en excellent rentmeesterschap. Ons land is ons familie-erfgoed. Daar zit al ons vermogen in. Daar gaan we innovatief en duurzaam mee om. Ons assortiment is GLOBALG.A.P- en PlanetProof-gecertificeerd. Daar zijn we trots op en vanuit die waarden hopen we ons erfgoed straks aan de vierde generatie door te geven.”

Met vijftien vaste medewerkers en nog eens circa vijftien min of meer vaste Poolse seizoenmedewerkers produceert de derde generatie Vink jaarlijks gemiddeld 70 miljoen bloembollen. Dat gebeurt op ruim honderdvijftig hectare land. De bollen voor de lelies staan op de Veluwe. “Onze klanten willen graag dat we onze bollen in het buitengebied telen voor een zo goed mogelijk eindresultaat in bol en bloei.” Dankzij uitgekiend landbeheer en innovatieve veredelingstechnieken lukt het de kwekers om een redelijk stabiele jaarafzet te realiseren. Maar risico’s liggen altijd op de loer, zegt Jan.

“Het blijft een natuurproduct. Je hebt altijd te maken met weers- en klimaatinvloeden. Bovendien moet je met je tijd mee op het gebied van verduurzaming, energiebeheersing en gewasbeschermingstechnieken. Daarin lopen we voorop. We weten wat er speelt, wat wenselijk en haalbaar is en wat onze klanten extra waarde oplevert. We kennen de risico’s en snappen hoe we die beheersbaar moeten houden.”

Koopman & Co in gesprek met Jan Vink van bloembollenkwekerij Q.J. Vink en Zonen, Sint Maartensvlotbrug
Koopman & Co in gesprek met Jan Vink van bloembollenkwekerij Q.J. Vink en Zonen, Sint Maartensvlotbrug

Goede contacten, korte lijnen

Goede contacten en korten lijnen zijn kenmerkend voor de werksfeer van het eigenzinnige familiebedrijf en evenzeer voor de klantrelaties en de samenwerking met partnerbedrijven en dienstverleners. En dus ook voor de langlopende relatie met Koopman & Co. Jan Vink weet zich niet eens te herinneren wanneer de samenwerking begon. Dat was voor zijn tijd, vanaf het moment waarop het bedrijf zich in Noord-Holland vestigde, in de jaren zestig van de vorige eeuw. Koopman & Co biedt op essentiële fronten ondersteuning”, zegt Jan, “van de boekhouding en jaarlijkse aangifte tot de loonadministratie, het maken van prognoses en specialistische advisering. We hebben voor ieder specialisme een vast aanspreekpunt. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.”

“Maar,” zegt Jan er meteen bij, “net als bij het samenstellen van ons assortiment en de marktkeuzes die we maken, zijn we ook op financieel gebied een enigszins eigenwijs bedrijf. We vogelen zelf uit waar financiële voordelen te halen zijn en welke eventuele risico’s daarmee samenhangen. Ook hier geldt dat we alles graag in eigen hand houden. Echter, al zijn we met zijn vieren, we hebben niet overal verstand van. En dan is het fijn om te kunnen sparren met vakmensen die zich in ons bedrijf verdiepen en alles tot in de details doorrekenen. Zo hebben de experts van Koopman & Co hun waarde voor ons bedrijf al meer dan eens bewezen.”