Herstructurering – focus op stabiliteit en continuïteit

Verkoop of opvolging, fusie of samenwerking, opsplitsing van activiteiten… in elke ondernemingscyclus kan zich de vraag aandienen of uw huidige bedrijfsstructuur nog wel past bij de actuele ontwikkelingen en doelen. In dat geval biedt een herstructurering van uw bedrijf vaak uitkomst. Daarmee legt u een nieuwe, toekomstbestendige basis onder uw onderneming. Een herstructurering kan bovendien kansen bieden vanuit fiscaal perspectief. Wat de reden of het doel van de door u beoogde herstructurering ook is, Koopman & Co staat u met raad en daad ter zijde.

Ook zonder directe aanleiding kan het lonend zijn om eens objectief en kritisch naar uw bestaande bedrijfsstructuur te kijken. Immers, sinds het moment waarop u uw onderneming begon of een bedrijf overnam, is er veel gebeurd. Een onderneming is een orgaan dat verandert en groeit. Het is goed mogelijk dat een andere bedrijfsvorm of structuur inmiddels meer zekerheden en voordelen biedt dan de bestaande.

Herstructureren is vaak fiscaal rendabel

Een herstructurering is niet alleen interessant voor ondernemers, maar ook voor vermogende particulieren. In beide gevallen is het essentieel om diverse mogelijkheden te verkennen op basis van de laatste juridische en fiscale kennis en inzichten. Daarmee sluit u risico’s uit die samenhangen met een onjuiste juridische structuur, zoals privé-aansprakelijkheid voor zakelijke financiële verplichtingen, bijvoorbeeld. Ook kan een passende bedrijfsstructuur ertoe bijdragen dat u niet onnodig veel belasting betaalt. Wat u uitspaart kunt u weer in uw onderneming investeren.

Wat de aanleiding ook is

Vanuit onze veelzijdige ervaring met herstructureringen voor ondernemers en particulieren, adviseren en begeleiden wij u op civiel-juridisch en fiscaal vlak. De aanleiding voor een herstructurering kan divers zijn:

 • u wilt uw vermogen inzetten voor een investering of een schenking;
 • u staat als ondernemer voor een bedrijfsopvolging binnen de familie;
 • u bereidt een bedrijfsoverdracht of verkoop van uw bedrijf voor;
 • u bereidt een fusie of samenwerkingsvorm voor;
 • u wilt zeker weten dat uw bedrijfsstructuur matcht met uw huidige onderneming en optimaal toegang biedt tot fiscale faciliteiten;
 • u staat op het punt in het buitenland te gaan ondernemen.

Maatadvies, stappenplan en support bij formaliteiten

In alle gevallen krijgt u te maken met complexe wet- en regelgeving, ook in fiscaal opzicht. Het is belangrijk dat u nu de juiste beslissingen neemt en kiest voor een juridische structuur die lange tijd meegaat en bijdraagt aan de continuïteit en winstgevendheid van uw onderneming. Het kan zelfs een overweging zijn om uw medewerkers en beoogde opvolgers hier in een vroeg stadium bij te betrekken. Als uw accountant en belastingadviseur weten wij als geen ander wat er in uw onderneming omgaat. Vanuit die kennis werken we aan een maatadvies en stippelen we de ideale route uit. Ook de afrondende formaliteiten maken we voor u in orde, zodat u nergens omkijken naar heeft. Dit is wat we doen voor een geslaagde en rendabele herstructurering:

 • onze specialisten gaan met u in gesprek en analyseren de bestaande situatie en uw wensen en plannen;
 • u ontvangt een advies, fiscale en financiële doorrekeningen van diverse scenario’s en een helder stappenplan;
 • we stellen instructies op voor uw notaris;
 • we stemmen de plannen en acties af met de belastingdienst;
 • experts ondersteunen u bij het opstellen van de diverse overeenkomsten en contracten.

Juridische structuur voor de komende jaren

Verkeert uw onderneming in een fase waarin een herstructurering kan bijdragen aan de continuïteit, winstgevendheid en stabiliteit? Informeer naar de mogelijkheden. Wij bieden u de vereiste juridische en fiscale kennis en gaan discreet met uw wensen om. Onze dienstverlening op het gebied van herstructureringen leverde al bij veel klanten verfrissende inzichten op die hebben geresulteerd in rust in het bedrijf en duurzame oplossingen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze dienstverlening rond herstructureringen? Neem dan contact op met Paul Roels of Richard Ooijevaar via p.roels@koopmanenco.nl of r.ooijevaar@koopmanenco.nl of bel 0223-52 23 44.