'Ik word enthousiast van de omgang met mensen'

Koopman & Co in gesprek met John Huiberts van Bouwbedrijf F.X. Huiberts

John Huiberts

31 maart 2020

Aansturen en begeleiden

“De bouw is mensenwerk”, stelt John Huiberts, directeur van bouwbedrijf F.X. Huiberts in Anna Paulowna. “Er is veel omgang met mensen, en dat maakt het werk extra mooi. Klanten helpen met keuzes maken, richting geven aan de collega’s, zorgen dat afspraken goed worden nagekomen. Het is een baan waarin je ’s morgens niet weet wat je ’s middags doet. De dag vult zich vanzelf. Onze medewerkers komen hier rond half zeven binnen. Als het nodig is, hebben we nog even overleg en dan gaan ze naar hun klus. Vanuit kantoor begeleid ik het werk en onderhoud ik de persoonlijke klantcontacten. Ik ben het vaste aanspreekpunt, zo zijn de lijnen kort en aanpassingen snel geregeld.”

Van glaslatje tot bedrijfshallen

Als middelgroot bouwbedrijf in Noord-Holland werkt F.X. Huiberts voor bedrijven, particulieren, architectenbureaus, gemeenten en semioverheid. “Van het vervangen van een glaslatje tot het bouwen van een bedrijfshal van vijfduizend vierkante meter. We doen nieuwbouw, verbouwingen, onderhoud en utiliteitsbouw. Die diversiteit in werkzaamheden houdt het werk interessant en uitdagend.”

“Onze aanpak is vanaf het begin altijd hetzelfde gebleven: wij ontzorgen, zoals dat modern heet. We kunnen het hele traject begeleiden, van een kaal stuk grond tot een sleutelklare woning, bijvoorbeeld. We stemmen projecten af op het bestemmingsplan, bekijken en beoordelen de mogelijkheden, begeleiden de bouwaanvraag bij de gemeente, sturen de onderaannemers aan en zorgen ervoor dat eventuele problemen naar tevredenheid worden opgelost. Daarvoor kunnen klanten bij één partij terecht. Wij regelen het, en dat geeft rust. Bij dertig tot veertig procent van de opdrachten komt de opdrachtgever rechtstreeks naar ons toe. Daar kun je uit afleiden dat mensen vertrouwen hebben in ons bedrijf.”

F.X. Huiberts is sinds 1959 actief in en rondom Anna Paulowna gelegen in het grootste aaneengesloten bloembollengebied. “We bouwen relatief veel bedrijfshallen voor de agrarische sector. Dat is voor een groot deel maatwerk, want geen bedrijfshal is hetzelfde. Welke bloembollen worden er geteeld, is er bewaring of ook droging nodig? Welke maat kisten en welke machines worden er gebruikt? Het basisidee is bij elk bollenbedrijf gelijk, maar de manieren waarop je een ruimte kunt gebruiken lopen flink uiteen. Er komt veel regelwerk, coördinatie en afstemming bij kijken. In het voortraject zijn dat bijvoorbeeld de luchtbehandelaar, de verwarmingsinstallateur en de elektricien. Tijdens het bouwen moet elke onderaannemer op het juiste moment aan zijn deel van de klus kunnen beginnen, want vaak moet de nieuwe bedrijfshal vóór het seizoen klaar zijn. Dat maakt dit gespecialiseerde werk dynamisch en uitdagend.”

Koopman & Co in gesprek met John Huiberts van bouwbedrijf F.X. Huiberts

Het samen rooien

John vertelt met enige trots over het geringe personeelsverloop. “Mensen die hier beginnen met werken, blijven in de regel lang. De afgelopen jaren ging een aantal collega’s in de VUT. Eén collega werkte hier al 38 jaar, een andere 42 jaar en eentje zelfs 48 jaar. Dat betekent dat de sfeer goed is, en dat vind ik belangrijk”, stelt hij. F.X. Huiberts heeft vijf allround timmerlieden in dienst. “Voor het bouwen van een huis of bedrijfspand heb je veel disciplines nodig. Een heier, metselaar, pannendekker, loodgieter, elektricien etc. Wij werken graag met bekende onderaannemers. Bij het kunnen aannemen van een klus weet je wat je aan je eigen team hebt, maar je bent ook deels afhankelijk van de onderaannemers die je assisteren. Dus het contact moet gewoon goed zijn. De bouw is mensenwerk, en we moeten het samen op een prettige manier rooien.”

Rust en vertrouwen

Na zijn studie Bouwkunde aan de HTS in Haarlem begon John op 1 augustus 1989 bij F.X. Huiberts, destijds het bedrijf van een neef van zijn vader, Ferdinandus Xavierus Huiberts. “In 1995 nam ik het bedrijf van Frans over en kwam mijn vader bij mij werken. Ik kende de heer Piet Tummers vanKoopman & Co via de lokale voetbalvereniging ZAP, waar Koopman & Co nog altijd sponsor van is.

De heer Tummers begeleidde mij in de overname en vanaf de start is Koopman & Co onze boekhouder. Kort na mijn overname werkte ik aan een project in Den Helder, een school ombouwen tot koopwoningen. Het zoeken was naar kopers om de school te kopen, maar ik kreeg opeens ook de mogelijkheid om zelf de school te kopen. Daarvoor had ik wel financiering nodig. De bank had echter twijfels omdat ik een startende ondernemer was. De heer Tummers gaf toen aan: als de bank niet mee wil gaan, dan vinden wij een andere financiering voor je. Dat bleek uiteindelijk niet nodig, maar dat gaf wel het vertrouwen om mijn plannen direct door te kunnen zetten.”

Service staat voorop

“Onze opdrachten variëren van een kleine aanbouw tot complete bedrijfspanden. Het tekenwerk is ook gemoderniseerd. Mijn broer Frank, die hier ook op kantoor werkt, doet het autocadwerk en verzorgt de volledige bouwaanvraag. We kunnen bijvoorbeeld ook zo een bouwtekening maken om de houtskeletbouwwanden te maken in onze werkplaats. Deze bouwtekening kunnen we daarnaast vertalen naar een Total System. Daarmee kun je de bouwkavel van een woning of gebouw digitaal uitzetten. De snelheid en de nauwkeurigheid verhoog je hiermee aanzienlijk, en het is ook handig voor het maatvoeren van de bekisting en het plaatsen van de ankers voor de staalconstructie”, legt John uit.

“Bij bouwen gaat het om het geven van goede voorlichting, nette prijzen en de juiste mensen”, besluit hij. “Maar bovenal is het een kwestie van goede service verlenen en mensen helpen. En daarmee help je ook jezelf als bedrijf natuurlijk.”

'Koopman & Co doet precies wat je van een accountant mag verwachten'

F.X. Huiberts werkt met SnelStart voor de boekhouding en een bouwgerelateerd programma voor het inboeken van materialen, uitsturen van facturen, begroten en nacalculeren. “Die systemen koppel ik handmatig. Dat klinkt misschien gek, want alles kan automatisch, maar dat geeft mij een extra controlemoment. Snel is niet per se beter en fouten komen gewoon voor, dus dit geeft extra zekerheid.” De btw-aangiften, jaarafsluiting en loonadministratie laat John bij Koopman & Co uitwerken: “Zeker met de wisselende regelgeving rondom lonen is het gewoon niet bij te houden voor ons. Koopman & Co organiseert regelmatig informatieavonden, gericht op een bepaalde tak van sport. En je krijgt een schrijven aan het einde van het jaar met specifieke punten waar je op moet letten bij de afsluiting van het boekjaar. Het belangrijkste vind ik dat het bedrijf rust en vertrouwen uitstraalt, precies wat je van een accountant mag verwachten.”