‘Ik houd van de dagelijkse hectiek van het ondernemerschap’

8 november 2021

Een goed en transparant verhaal

“Uitblinken in je technische specialisme is in onze sector niet genoeg. Om in grotere aanbestedingen concurrerend te blijven, moet ook je maatschappelijke verhaal goed en transparant zijn. Onze markt eist dat we stilstaan bij de impact die we hebben op de samenleving en de natuur. Maar ik vind het ook gewoon interessant om daar als ondernemer mee bezig te zijn. We zijn altijd een vooruitstrevend bedrijf geweest.”

Hans Boersen, eigenaar/directeur van Boersen Bliksembeveiliging in Middenmeer, houdt van de dagelijkse hectiek van het ondernemerschap. “Er middenin staan, goede mensen om je heen verzamelen, keuzes maken die je verder brengen, en vooral scherp blijven op de kwaliteit van het werk dat je levert. Iedere keer als ik langs een installatie rijd die wij hebben ontworpen, denk ik: kijk, dat is er weer één van ons.”

Koopman & Co in gesprek met Hans Boersen van Boersen Bliksembeveiliging in Middenmeer

In 2020 maakte Hans Boersen de keuze om vanuit Hippolytushoef te verhuizen naar Agriport A7 Middenmeer. Hij greep de verhuizing naar het nieuwe, energieneutrale pand op de zichtlocatie aan om de bedrijfsvoering onder de loep te nemen en te toetsen op de klimaatuitdaging. “We hebben de CO2-footprint van ons bedrijf in kaart gebracht en geïnventariseerd wat beter en slimmer kon. Je kunt wel verhuizen naar een energiezuinig pand, maar als je vervolgens meer kilometers gaat rijden ben je even ver van huis. We hebben bijzondere stappen gezet om écht winst te boeken.”

Op de nieuwe stek in Middenmeer laat Boersen Bliksembeveiliging serieus zien hoe je als onderneming bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Op het dak liggen 72 zonnepanelen, op het parkeerterrein staan laadpalen voor elektrische auto’s. Alle servicewagens zijn uitgerust met IPads die zijn aangesloten op een digitaal planbord. Hierdoor hoeven de monteurs minder vaak naar de zaak. Thuiswerken is oké en kantoormedewerkers kunnen de verwarming van hun werkplek met hun mobieltje lager zetten. ’s Nachts gaat de lichtreclame uit, zichtlocatie of niet.

Kennis van techniek en liefde voor het vak

Hans Boersen is er trots op en weet zeker dat de keus voor maatschappelijk en duurzaam ondernemen helpt om aanbestedingen te winnen. Maar het is niet de doorslaggevende factor. De belangrijkste onderscheidende kwaliteit op de competitieve markt is de combinatie van technische kennis en liefde voor het vak. “Onze monteurs weten precies wat ze doen en lopen rond met een glimlach”, vertelt Hans Boersen. “Door hun vakmanschap en gedrevenheid opereren we op het hoogste niveau.”

Boersen Bliksembeveiliging is gespecialiseerd in het aarden en beveiligen van gecompliceerde elektrische installaties en ontwerpt en plaatst bliksembeveiligingsinstallaties. Zodat we iedere dag op een veilige en stabiele manier stroom hebben. De onderneming neemt alle denkbare objecten onder handen, van overheids- en bedrijfsgebouwen tot en met ziekenhuizen, scholen, monumenten, boerderijen en rietgedekte woningen. Dat gebeurt volgens hoge normen, vastgelegd in waterdichte certificeringstrajecten. Niets wordt aan het toeval overgelaten. “Met elektriciteit en een natuurfenomeen als bliksem moet je niet spotten”, zo verklaart Hans Boersen de hoge kwaliteits- en veiligheidsstandaards die zijn onderneming kenmerken.

Koopman & Co in gesprek met Hans Boersen van Boersen Bliksembeveiliging in Middenmeer

‘Ik zou er zo vijf monteurs bij kunnen hebben’

Dankzij die hoge standaards won het Noord-Hollandse bedrijf de aanbesteding voor het aarden en beveiligen tegen blikseminslag van een van de grootste kV-stations van Nederland. Het transformatorstation, goed voor 380 kilovolt, staat in Beverwijk en moet voorzien in de snelgroeiende regionale vraag naar stroom. Hans Boersen is er trots op. “De beveiliging van transformatorstations zorgt voor een hausse aan werk,” vertelt hij. “Ik heb gemiddeld acht monteurs in dienst en zou er zo vijf bij kunnen nemen. Als we ze konden vinden! Het is een prachtig vak en als erkend leerbedrijf hebben we veel te bieden, maar op werken met je handen lijkt nog steeds een vloek te rusten. En we doen geen concessie aan de kwaliteit.”

Dat er zo veel nieuwe transformatorstations gebouwd worden, heeft te maken met de snelgroeiende vraag naar elektriciteit. Met het vooruitzicht van een gasloze toekomst, de toenemende behoefte aan laadpalen en de enorme vraag naar stroom vanuit de techindustrie elektrificeert Nederland volgens Hans in hoog tempo. Maar er is nog iets aan de hand wat zijn sector in de kaart speelt. “Als bedrijf profiteren we tegen wil en dank van de klimaatverandering. Het weer in Nederland wordt steeds robuuster. Onweersbuien nemen niet alleen in aantal toe, maar ook in felheid. Als samenleving zijn we volledig afhankelijk van elektriciteit, dus staan beveiliging en leveringsbetrouwbaarheid hoog op de agenda.”

Een gat in de markt

Het resultaat is dat de opdrachtenportefeuille van Boersen Bliksembeveiliging permanent goed gevuld is. Dat is nooit anders geweest in de zestig jaar dat de onderneming bestaat. Het bedrijf werd opgericht door de vader van Hans, Theo Boersen. Het begon met een tip van een elektricien. In die dagen bestond de aarding van elektrische installaties uit een simpele aansluiting op loden leidingen. Maar lood was ongezond, dus er kwamen kunststof leidingen voor in de plaats, waarmee de noodzaak ontstond om nieuwe aardingstechnieken toe te passen. Een gat in de markt, volgens de tipgever. En hij kreeg gelijk. Theo Boersen begon met de vele boerderijen in de streek en daar kwamen van lieverlede kerken en overheidsgebouwen bij. Met de uitbreiding naar bliksembeveiliging was de toekomst verzekerd.

In 1986 nam Hans’ broer, Cees, de zaak over van zijn vader. Hans zelf zat toen in de beveiligingstechniek, waar hij het prima naar zijn zin had. Vanwege de toenemende drukte vroeg zijn broer of hij bij hem in de zaak wilde komen. Zo geschiedde. Cees Boersen kocht er een automatiseringsbedrijf bij en ontdekte dat daar zijn hart lag. Hans had de smaak van het ondernemerschap intussen helemaal te pakken en besloot zijn broer in 2000 uit te kopen. “De kans om zo’n prachtig, bloeiend bedrijf over te nemen doet zich maar één keer in je leven voor. Ik begreep wel meteen dat het een gecompliceerd traject was. Echter, dankzij Koopman & Co is dat uiterst efficiënt verlopen, zonder ook maar één rimpeling in de familie.”

‘Wat goed is moet je niet veranderen’

Koopman & Co was toen al langere tijd de huisaccountant van Boersen Bliksembeveiliging. “Dat dateert uit de tijd van mijn broer”, vertelt Hans, “en ik heb daar altijd positieve verhalen over gehoord. Wat goed is moet je niet willen veranderen, dus was het voor mij vanzelfsprekend om de relatie met Koopman & Co voort te zetten. Daar ben ik blij mee. De dossierkennis is enorm en dat heeft de bedrijfsoverdracht zeker vergemakkelijkt. De betrokkenheid, deskundigheid en objectiviteit van Ricus Winnubst, die het traject namens Koopman & Co coördineerde, heeft veel indruk op ons gemaakt. Bij zo’n overname gaat het niet alleen om de knikkers. Er spelen allerlei gevoelens en waarden mee die niet in geld zijn uit te drukken. Dat heeft Koopman & Co fantastisch aangevoeld en opgepakt.”

Ook bij de recente verhuizing naar de zichtlocatie aan de A7 bij Middenmeer, waar een substantiële investering mee gemoeid was, speelde Koopman & Co een belangrijke adviesrol. Voor Hans Boersen is de relatie goud waard. “In de administratieve en fiscale sfeer betaalt een goed accountskantoor zich altijd terug”, zegt hij. “Maar daar zit het onderscheid niet in. De toegevoegde waarde zit voor mij in de betrokkenheid, in het meedenken en sparren. Als onderneming ben je uiteindelijk altijd zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Maar het scheelt enorm als een deskundige eerlijk en objectief helder maakt wat de financiële consequenties van die keuzes zijn en hoe je eventuele risico’s voor kunt zijn.”