‘Er is zo’n positieve sfeer en zoveel blijdschap en dankbaarheid, dat maakt dit werk zo leuk. En elke dag is weer anders.’

17 mei 2023

Koopman & Co in gesprek met Frank en Jop van Graas van Fietsen van Graas

Van automonteur naar fietsenmaker

“Fietsen maken is leuker dan auto’s repareren!” Aan de keukentafel, in het gezellige woonhuis boven de moderne fietsenzaak zijn vader Frank van Graas en zoon Jop het stellig met elkaar eens. Een leuke overeenkomst tussen de mannen is, dat ze beiden hun loopbaan startten als automonteur. Sinds een jaar is Jop (23) fulltime bij zijn vader in dienst. Met z’n tweeën runnen ze het bloeiende ‘Fietsen van Graas’ in ’t Zand. Frank: “Ik ben heel trots dat we nu samen een goede boterham verdienen!”

Want wie had in augustus 2017 na de allesverwoestende brand kunnen denken dat het Frank van Graas zou lukken zijn bedrijf opnieuw op te bouwen? “Ik ben weer helemaal op nul gestart.”

Hoe het allemaal begon…

In het jaar 2000 namen de automonteurs Frank en zijn toenmalige compagnon Dolf Struik de garage en fietsenzaak over aan de Irenestraat in ’t Zand. Een grote stap voor het toen nog jonge gezin. Frank was 29, zijn vrouw Susanne 26, dochter Celina 2 jaar en Jop was net geboren. Ze verhuisden vanuit Schagen naar het woonhuis boven de winkel en garage. Terug naar hun roots in ’t Zand, waar Frank en Susanne allebei geboren en getogen zijn. “Het was prettig om samen met een compagnon te starten, want het was natuurlijk best een financieel risico”, vertelt Frank. De garage was samen met het tankstation de grootste bron van inkomsten. “Elektrische fietsen bestonden bijna nog niet. En omdat ik fietsen ‘erbij’ deed, was het een perfecte combinatie om erin te rollen. Pas na drie jaar kwam de opmars van de e-bike en dan groei je daarin mee.”

 

Alles in as

Toen was daar in augustus 2017 de brand die de complete garage, fietsenwinkel en bovenwoning in as legde. Frank: “We hadden ineens helemaal niets meer. Alles wat we in 17 jaar hadden opgebouwd was in één keer weg.” De brand was een keerpunt. “Ik wist al vrij snel dat ik door wilde. Maar opnieuw beginnen met het autobedrijf betekende heel veel herinvesteren. En het budget was beperkt. Toen heb ik besloten om helemaal opnieuw te starten en alleen met de fietsen verder te gaan.” In oktober 2017 maakte Frank de doorstart in het oude pand van de Rabobank aan de Keinsmerweg, dat toen net leeg stond.  “Dat was echt een zichtlocatie in het dorp en is dus een heel goede start geweest. De gunfactor vanuit het dorp heeft ook zeker geholpen”, vertelt hij. ’t Zand is een klein dorp met een hechte gemeenschap en een rijk verenigingsleven, waarin Frank en Susanne ook actief zijn. “Het hele dorp leefde met ons mee.”

Koopman & Co in gesprek met Frank en Jop van Graas van Fietsen van Graas

Echte dorpswinkel

Frank is trots op de winkel die hij na de brand weer heeft opgebouwd. “Ik ben toen echt weer vanaf nul begonnen. 10 fietsen stonden er maar in de winkel. Al mijn geld zat erin.” In maart 2019 verhuisden ze terug naar de nieuwgebouwde winkel met het woonhuis erboven. In plaats van 10 staan er nu 110 fietsen en is Fietsen van Graas zonder twijfel een begrip in ’t Zand. Maar ook klanten uit Callantsoog, Schagerbrug, Anna Paulowna, Breezand en zelfs Schagen weten de weg naar de winkel inmiddels goed te vinden.

Het geheim van hun succes? “Ik denk toch de kracht van het niet te snel te groot willen groeien. We zijn een echte dorpswinkel, die de klant goed kent. Vriendelijkheid, servicegerichtheid en zo snel mogelijk willen helpen zijn bij ons nog echt vanzelfsprekend. Misschien doe ik zakelijk gezien zelfs wel eens iets te veel voor de klant, maar dat verdient zich weer terug in goede naamsbekendheid. Dat is heel belangrijk in een dorp als ’t Zand.”

Het grootste verschil met werken in de garage vindt Jop, dat de mensen hier veel blijer de deur uitgaan. “Dat miste ik echt in het autovak. Klanten mopperen daar meer over de reparatie of de rekening. Hier kun je veel makkelijker extra service verlenen door bijvoorbeeld nog even dat rammeltje op te lossen. Mensen zijn daarna dan weer zo blij met hun fiets. Heel leuk dat je die waardering nu ook echt krijgt!”

Specialisten in e-bikes

Hoewel ze ook nog stadsfietsen verkopen, is Fietsen van Graas inmiddels echt gespecialiseerd in de e-bike. Met de explosieve groei van e-bikes in de afgelopen jaren geen onverstandige keuze. Ze zijn dealer van goede, degelijke merken als Batavus en Sparta, maar ook van ‘nieuwkomers’ als Velo de Ville en Frank zijn eigen favoriet: Qwic. “Een kwalitatief goed Nederlands merk uit Amsterdam met een modern, herkenbaar design, dat ook jongeren aanspreekt”, vertelt Frank. “In het dorp is inmiddels bekend dat wij dit merk verkopen”, vult Jop enthousiast aan. “Dan ga je naar de sportschool of de tennis en staan daar tien Qwic-fietsen op een rij in allerlei verschillende kleuren.” Frank: “Dan fietsen ze een stukje met elkaar mee en zeggen: ‘Goh wat heb jij een mooie fiets’ en dan komen ze bij ons binnen: ‘Ik wil dezelfde fiets als die en die’. Ik ben goed in het onthouden van namen, dus vaak weet ik dan al precies welke fiets daarbij hoort.”

Het leuke van het Duitse merk Velo de Ville vindt Frank dat je de fiets qua kleur, stuur, zadel en handvaten helemaal naar eigen ontwerp kunt samenstellen. “Alles kun je zelf kiezen. Heel leuk om te doen.”

Natuurlijk verkopen ze bij Fietsen van Graas ook tweedehands fietsen of inruilfietsen. “Ook op tweedehands e-bikes geven we een jaar garantie. Om de klant toch een stukje zekerheid te geven.” Een fiets om laten bouwen tot elektrische fiets kan ook. “Twijfelt een klant tussen de aanschaf van een elektrische of gewone fiets, dan zeg ik er altijd bij: je kunt later nog terugkomen om je fiets om te laten bouwen. Dan ben je onder aan de streep ongeveer hetzelfde bedrag kwijt.”

Van 60-plusser naar de schooljeugd

De klantenkring is heel divers. De doelgroep voor de e-bike is in de afgelopen 20 jaar natuurlijk ook flink veranderd. Ooit was de e-bike echt voor de 60-plusser, tegenwoordig rijdt elke leeftijdscategorie erop, zelfs jongeren, legt Frank uit. “Zeker voor de schooljeugd die in het buitengebied woont en iedere dag tussen de 8 en 15 kilometer naar school moeten fietsen, is de e-bike een uitkomst. Waar ze voorheen bij mindere weeromstandigheden sneller de bus of trein pakten, blijven ze nu langer doorfietsen. Zo verdient die dure e-bike zich toch weer een beetje terug! Natuurlijk speelt de groepsdruk ook wel mee. Wanneer jouw kind als enige geen e-bike heeft, kan het niet met de rest meefietsen. Daardoor schaffen ouders toch sneller een e-bike aan.”

 

‘Zo hebben we ’s avonds ook nog iets te vertellen aan de keukentafel’

Opmerkelijk: zelf heeft Frank geen eigen fiets. “Ik vind het veel leuker om nieuwe fietsen uit de zaak te testen, wanneer Susanne en ik erop uitgaan. Zo kan ik mijn klanten vanuit mijn eigen ervaringen vertellen.” Tijd om te fietsen heeft hij trouwens nauwelijks. Het is voor hem heel normaal dat hij ’s avonds na sluitingstijd nog even doorwerkt. Of op zondag en maandag nog even wat klusjes oppakt. “Ik zie dat vaak helemaal niet als werk. Het is een manier van leven.” Susanne heeft haar eigen werk als ambulant gezinsondersteuner in de regio Den Helder. Ze heeft geen actieve rol in de winkel, maar regelt soms wel dingen vanaf de zijlijn. “Voor ons werkt dit gewoon heel goed. En we hebben ’s avonds ook nog iets te vertellen aan de keukentafel”, zegt Susanne lachend.

Koopman & Co in gesprek met Frank en Jop van Graas van Fietsen van Graas

Zo vader, zo zoon?

Frank vindt het leuk en een groot voordeel dat Jop er nu bij is gekomen en ze met z’n tweeën zijn. “Wanneer ik met de verkoop bezig ben, gaat het werk op de reparatieafdeling ook gewoon door. Heel prettig, want die afdeling wordt in de toekomst alleen maar drukker. Zelfs de generatie van ‘ik plak zelf mijn banden wel of repareer mijn eigen fiets’ komt nu hier, omdat e-bikes specialistische kennis vragen. En mensen blijven er ook in de winter mee doorfietsen. Dat vraagt om meer onderhoud.” Daarom hebben ze nu ook weer een vacature voor een leerling-monteur. “Het zou fijn zijn als het een blijvertje wordt, want uiteindelijk wil ik in de toekomst wel iets meer vrije tijd hebben.”

En hoe ziet Jop de toekomst? Zo vader, zo zoon? “Ik vind de positieve sfeer heel leuk en het werk afwisselend. Je weet van tevoren niet hoe een dag gaat lopen. Ik ben nog aan het onderzoeken of ik het leuk genoeg vind om de zaak later over te nemen.” Frank hoopt stiekem van wel, maar geeft hem alle ruimte: “Hij heeft er zeker de potentie voor!”

‘Het is fijn dat Koopman & Co alles onder één dak heeft. Ik had het niet beter kunnen wensen’

Ongeveer 10 jaar zijn ze nu klant bij Koopman & Co. Frank kwam ooit voor het eerst met ze in contact tijdens de overname. “Toen wij jaren later zelf op zoek waren naar een nieuwe accountant, ben ik eens bij ze binnengestapt in BolleNoord.” Dat is een bedrijvengebouw aan de Groteweg in ’t Zand, waar Koopman & Co iedere woensdag aanwezig is.

“Het is heel toegankelijk om daar even binnen te lopen. Zo kwam ik in gesprek met Hans Kooijman en dat voelde gelijk goed. Na de brand in 2017 heeft hij ons ontzettend goed geholpen. Ik had toen natuurlijk veel andere dingen aan mijn hoofd en Hans kende het hele dossier. Dat was erg fijn. Zeker ook met de hele overname en het uit elkaar gaan met mijn toenmalige compagnon. Ik had het niet beter kunnen wensen. Ik was echt heel blij dat ik toen bij Koopman & Co zat.”

Het fijne van Koopman & Co vindt Frank ook dat ze alles onder één dak hebben. “Wanneer je een vraag voor de loonadministratie hebt of een fiscale vraag, dan kun je makkelijk bij ze terecht voor advies. Het is gewoon allemaal goed geregeld. Je wordt echt ontzorgd. En de lijnen zijn kort, daar hou ik van. Wanneer ik ‘s morgens vroeg een mail naar Hans stuur, heb ik vaak al binnen vijf minuten antwoord. Soms stuurt hij de vraag dan weer door binnen het kantoor en dan krijg ik dezelfde dag nog een terugkoppeling. Dat werkt heel plezierig.”