Voor ondernemers
Ondersteuning op maat. Bij de dagelijkse bedrijfsvoering, bij het uitzetten van de koers. Op onze specialisten kunt u rekenen.
24 april 2024
Berber Kruger, geboren en getogen op Texel, leidt daar haar eigen jongerenwerkstichting Young4Ever. Haar partner Barry van Es, geboren in Den Helder, maar opgegroeid in de omgeving Leiden, is druk met zijn civiel-technisch ingenieursbureau BVE Infra B.V. Ze hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie in Alkmaar en zijn als jong gezin op Texel neergestreken. “We woonden destijds in Heerhugowaard en onze twee kinderen waren nog klein. We dachten, als we het willen doen, moeten we het nu doen.” Zoon en dochter zijn onlangs uitgevlogen om te studeren op het vasteland. Zelf zitten ze voorlopig nog goed op Texel. Ze hebben beiden inmiddels een groot netwerk opgebouwd.
In 2012 richtte Berber ‘haar’ stichting Young4Ever op. De stichting is verantwoordelijk voor het jeugd- en jongerenwerk op Texel en heeft vier medewerkers in dienst. “Ons doel is het bevorderen van het welzijn van alle Texelse jeugd en jongeren. Veel jongeren weten ons te vinden en de gemeente Texel, onze grootste subsidieverlener, is ook tevreden.”
Het jongerenwerk wordt op diverse manieren uitgevoerd, legt Berber uit. “Ons ambulant jongerenwerk vindt plaats in de openbare buitenruimte waar veel jongeren te vinden zijn, zoals op het schoolplein of bij de skatebaan. We maken contact met ze en proberen een band met ze op te bouwen en vragen naar hun wensen en behoeftes.”
Online jongerenwerk maakt ook een groot deel uit van het werk van de stichting, vertelt Berber. “Jongeren zitten tegenwoordig nu eenmaal veel online. We maken contact met ze via Tiktok, Snapchat of Instagram. Een aantal jonge collega’s zijn daar heel goed in. We vragen de jongeren ons te volgen en plaatsen leuke, positieve content in plaats van de nare content die ze regelmatig bekijken. Zo proberen we ze te influencen met wat positiviteit!”
Young4Ever biedt binnen het jongerenwerk ook individuele begeleiding aan. “Daarin begeleiden we jongeren met bijvoorbeeld een taakstraf, met het plannen en organiseren van hun huiswerk of als ze tegen andere problemen aanlopen in hun leven. Ook bieden we een luisterend oor en proberen we jongeren weer in hun kracht te zetten.”
Berber vindt het fijn om met jongere collega’s te werken. Zij staan nog dicht bij de doelgroep. “Ik ben toch al snel een ‘u’ voor jongeren.” Zelf kan ze zich juist weer makkelijk verplaatsen in een ouder met een puber. “Daarnaast ben ik ook nog eens een Texelse ouder én ben ik ooit zelf een Texelse jongere geweest. Het leven op een eiland is nu eenmaal anders, dus ik weet waar ze mee worstelen.”
Veel overlast van jongeren op het eiland is er overigens niet. Berber: “Texel is relatief klein, dus de sociale controle is ook groter. En met social media gaat alles tegenwoordig nog veel sneller rond.” Al vindt Berber dat jongeren ook wel een beetje recalcitrant horen te zijn. “Ze moeten leren waar hun grenzen liggen, dus daar moeten ze eerst een keer overheen”, lacht ze.
“Ze heeft een mooi vak”, vindt haar man Barry. Door zijn eigen drukke bestaan heeft hij weinig tijd om vrijwilligerswerk te doen voor de stichting. Maar als er vergunningen geregeld moeten worden of als ze foto’s met een drone willen van een evenement, draagt hij graag zijn steentje bij.
“Ik ben een all-in-one package met een heel groot netwerk”, vertelt Barry. Sinds 2009 is hij eigenaar van zijn civiel-technisch ingenieursbureau BVE Infra B.V. Het vakgebied van de civiele techniek is heel breed. Denk aan het ontwerpen, realiseren, bouwen en onderhouden van alle infrastructuur, zoals onder andere (spoor)wegen, dijken en bruggen. Civiel ingenieurs spelen een grote rol in het veilig en bereikbaar houden van onze leefomgeving. Met de huidige veranderende klimaatomstandigheden, het stijgen van de zeespiegel, het groeiende inwonersaantal én de stikstofregels is er voorlopig dus genoeg werk aan de winkel.
Barry: “Wij ontwerpen en maken tekeningen en bestekken. Een bestek is een contract dat aan alle (bouw)regels moet voldoen. Daaromheen regelen wij dan de werktekeningen en aanbestedingen.”
Een project waar Barry afgelopen jaar aan gewerkt heeft is de Nieuwlanderweg op Texel. Dit is de grootste Noord-Zuid-verbinding op het eiland. “Deze wegen zijn helemaal heringericht. De wegen zijn verschoven, fietspaden verbreed, nieuwe perkjes, dat soort dingen. Wij werken dat voor en regelen alles tot aan de aanbesteding. Dan komt er een aannemer die het gaat maken en dan verzorgen wij nog het contractmanagement in uitvoering. Dus dan loopt er een toezichthouder van mij en regel ik het contractmatig. Heel divers dus en dat maakt dit werk zo leuk! En je draagt een stukje bij aan de omgeving.”
Barry is veel in Alkmaar te vinden. Hij heeft er een klein kantoorpand, omdat hij veel projecten ‘aan de overkant’ heeft. “In mijn beginperiode heb ik nog op IJburg in Amsterdam rondgelopen, toen dat net werd drooggelegd. En één van mijn eerste grote infrastructurele projecten was de afslag Haarlemmermeer bij de A9 met van die grote fly-overs. Dat zijn projecten die je wel bij blijven.”
Maar één van zijn mooiste projecten vindt hij toch wel de dijkverzwaring op hun ‘eigen’ Texel. “Dat was wel echt de kers op de taart. Een megagroot miljoenenproject, waar ik zelf ruim 2 jaar mee bezig ben geweest. De dijk is niet zozeer hoger geworden, maar heeft wel veel meer massa gekregen om tegenwicht te bieden aan de zeespiegelstijging. “Voorlopig houden we dus nog droge voeten op Texel”, vult Berber aan.
Sinds kort is Barry naast BVE Infra B.V. samen met een jongere compagnon een V.o.f. gestart. Geometica. Alle data-inwinapparatuur wordt daarin ondergebracht en op de langere termijn ook zijn civiel-technische productiediensten. “Ik blijf er wel bij betrokken en ook sturend, maar ik wil mijzelf in de toekomst via mijn eigen bedrijf meer gaan verhuren aan organisaties om hoofpijndossiers op te lossen. Daar waar het conflicteert tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en waar de lijnen opnieuw uitgezet moeten worden binnen een contract. Door mijn ervaring en netwerk komen ze dan al snel bij mensen zoals ik uit.”
Barry vindt Erik Knapen een prachtkerel. “Hij heeft humor en een bepaalde rust over zich. Dat is voor mensen zoals ik, die wat ontvlambaarder zijn, heel fijn! Wanneer ik vast kom te zitten en even helemaal klaar ben met alle regeltjes in dit land, blijft Erik rustig en komt hij vaak met een oplossing. Ik vind administratie vreselijk, dus ik ben blij dat hij dat voor me doet!”
Berber doet naast de administratie voor haar eigen stichting, ook de btw-aangifte voor Barry. “Soms weet ik niet onder welk grootboeknummer een bepaalde afschrijving moet, dus dan app ik Erik even. Vaak heb ik dan binnen een half uur al een antwoord. Snelstart is natuurlijk ook gewoon een heel fijn boekhoudprogramma om mee te werken.” Barry vult aan: “Erik kan vanaf zijn eigen pc direct met ons meekijken. Dat vinden wij ook heel prettig. Wanneer je belt met een vraag, kijkt hij ondertussen met je mee en regelt het gelijk voor je. Of hij geeft aan waar we de volgende keer op moeten letten. Dat soort service zijn wij heel blij mee.”
Berber heeft daarnaast veel contact met Dennis Huizenga van de loonadministratie. “Ook met hem zijn de lijntjes kort en verloopt het contact heel prettig. Ik hoef alleen maar even te bellen en het wordt geregeld.” Daarbij vindt ze het programma Loket ook heel handig in gebruik. “Af en toe komen er van die kleine wetenswaardigheden naar voren, als een soort kleine nieuwsbriefjes. Dan staat er bijvoorbeeld in hoe je met de overuren van je medewerkers om moet gaan of met de vakantie-uren. Geen hele boekverslagen, want daar heb je helemaal geen tijd voor of zin in, maar gewoon korte leuke weetjes. Heel handig.”
Ruim vier jaar zijn ze nu klant bij Koopman & Co. Ze vinden het praktisch dat Koopman & Co een klein kantoor heeft in Den Burg, waar iedere dinsdag een medewerker aanwezig is. Maar ze vinden het ook fijn dat het kantoor zelf niet op Texel is. Barry: ”Texel is een relatief kleine gemeenschap waar veel mensen elkaar kennen en waar je elkaar privé ook regelmatig treft, dus dan is het prettig dat ze wel in de buurt zijn, maar ook genoeg afstand tot Texel hebben. Zo blijven werk en privé mooi gescheiden.”
Ondersteuning op maat. Bij de dagelijkse bedrijfsvoering, bij het uitzetten van de koers. Op onze specialisten kunt u rekenen.
Hoe zit het precies? Goede vraag. Wetgeving en belastingregels veranderen vaak. Of uw situatie verandert. Vertrouw op onze kennis.
Ondernemer of particulier, er doen zich altijd situaties voor die vragen om gespecialiseerde kennis van zaken. Wat komt er op u af bij een bedrijfsoverdracht? Hoe blijven de financiële gevolgen van een echtscheiding zowel zakelijk als privé beheersbaar? U vindt bij ons alle kennis onder één dak.